Nasz organizm wciąż
pracuje nad utrzymaniem równowagi. Równowaga ta dotyczy wielu
obszarów, a niewielkie odchylenia w którymkolwiek z nich powodują
szereg niekorzystnych konsekwencji. Styl „szybkiego” życia,
który przyjmujemy sprzyja wszelkim zachwianiom i dlatego podatni
jesteśmy na różnego rodzaju infekcje, osłabienia, problemy ze
skórą i włosami.
Na zakwaszenie organizmu cierpi ponad 80% populacji w Europie. Jest to zaburzenie równowagi
zasadowo-kwasowej, na którą wpływa szereg rożnych czynników.
Rozmaite reakcje znachodzące w naszym organizmie potrzebują
zachowania optymalnych warunków, m. in. odpowiedniego poziomu pH.
Nasz organizm wytwarza zarówno produkty zakwaszające, jak i
alkalizujące. O zakwaszeniu organizmu mówimy wtedy, gdy przeważać
zaczynają produkty zdolne do zakwaszania. Aby pH krwi mogło być
utrzymane na odpowiednim poziomie, warunkiem koniecznym jest sprawne
funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych: krążenia, trawienia,
wytwarzania hormonów, wydalania kwasów i zasad przez nerki oraz
nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca. Wpływ na wszystkie te
mechanizmy ma wydolność narządów oraz dostarczanie organizmowi
składników mineralnych zasadowych.
Jak dochodzi do
zakwaszenia? Spożywając zbyt duże ilości produktów
kwasotwórczych, w naszym organizmie tworzy się nadmiar kwaśnych
pozostałości przemiany materii, z których wydalaniem i
neutralizowaniem nasz organizm sobie nie radzi. Kwasy te powodują
podatność na zarazki, bakterie wirusy, a także sprzyjają
powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się
naszym pożywieniem.
Objawy zakwaszenia:
Na początku dają się zauważyć wzdęcia, bóle stawów, zgaga,
osłabienie, bóle głowy, trądzik, wysypki skórne, świąd, zła
kondycja włosów i paznokci, nerwowość, bóle mięśni. Dodatkowo
stwierdza się duży brzuch, mało elastyczną, wiotka skórę,
podpuchnięte oczy, sztywną dynamikę ciała i sztywny kręgosłup.
Objawy te ze względu na swój ogólny charakter nie zawsze wskazują
bezpośrednio na zakwaszenie.
Długotrwałe zakwaszenie
wpływa na rozwój wielu chorób, m. in. nadciśnienia, miażdżycy,
cukrzycy, osteoporozy, nowotworów, zmian zwyrodnieniowych stawów,
nadwagi. Pamiętajmy, że odpowiedni poziom pH to wynik tego jak
dbamy o siebie. Warto więc zwrócić uwagę na
to co jemy, jak jemy, ale i jak przy tym żyjemy, ponieważ jeśli
nawet nie w tym momencie, to może mieć to bardzo negatywny wpływ w
w naszym późniejszym życiu.
Proszę o radę: jakie produkty mogą powodować zakwaszenie organizmu?
OdpowiedzUsuń