czwartek, 19 lutego 2015

Antybiotyki

Mimo, że każdy z nas zdaje sobie sprawę jak niszczącą siłę dla organizmu mają antybiotyki, to w naszej świadomości i tak często zalega przekonanie, że jest to po prostu silny lek, który bardzo szybko poradzi sobie z naszą dolegliwością. Tempo życia, jakie przyjęliśmy, sprawiło, że nie mamy czasu chorować, więc bez zastanowienia łykamy silne antybiotyk, który zadziała szybko i skutecznie. Ale czy te kilka kapsułek rzeczywiście nas uleczy?


Antybiotyki to substancje wytwarzane naturalnie przez organizmy żywe (najczęściej przez bakterie i grzyby), które działając wybiórczo w niskich stężeniach wpływają na struktury komórkowe lub procesy metaboliczne innych organizmów, hamując tym samym ich wzrost i podziały.
Mówiąc prościej, antybiotyki niszczą bakterie i zatrzymują ich rozwój. Pierwszym antybiotykiem stworzonym na bazie pleśni była penicylina. Wzrastające zapotrzebowanie na różnego rodzaju leki sprawiło, że naukowcy zaczęli tworzyć antybiotyki półsyntetyczne i syntetyczne, które odpowiadały tym naturalnym. Te oczywiście, mają o wiele więcej właściwości leczniczych, mogą zwalczać bakterie w rozmaity sposób (działanie bakteriobójcze) lub ograniczać ich rozmnażanie się (działanie bakteriostatyczne).

Na czym polega szkodliwa rola antybiotyku?
Układ odpornościowy każdego z nas jest bardzo złożony. Do jego prawidłowego funkcjonowania niezbędne jest zachowanie prawidłowej równowagi dobrych i złych bakterii, czyli tych korzystnych dla organizmu i tych chorobotwórczych, których stosunek powinien wynosić 85:15. Osłabienie odporności to przesunięcie tej równowagi na rzecz złych bakterii, co określa się jako dysbioza. Antybiotyk oprócz tego, że zwalcza bakterie dla nas szkodliwe, zabija też te pożyteczne, które wchodzą w skład naszej naturalnej flory bakteryjnej, chroniącej nas przed chorobami.

Jeśli już musimy przyjąć antybiotyk, to starajmy się zachować przynajmniej kilka drobnych zasad, które zmniejszą jego niepożądane działanie i pozwolą faktycznie wrócić do zdrowia.
  1. Przede wszystkim pamiętajmy o równoczesnym przyjmowaniem leków osłonowych, które ochronią nasz organizm poprzez dostarczenie mu tych dobrych bakterii. Nie koniecznie muszą być to tabletki, gdyż wiele probiotyków to produkty naturalne, głównie kefir i jogurt naturalny.
  2. Przestrzegajmy także godzin, w których mamy przyjmować dawki antybiotyku, aby odstępy czasowe nie były za długie (lek nie będzie działał prawidłowo), ani za krótkie (kumulacja leku może zwiększyć ryzyko działań ubocznych).
  3. Nie należy popijać antybiotyku sokami cytrusowymi, jak również bezpośrednio przed lub po spożyciu wyrobów mlecznych (osłabia to wchłanianie antybiotyku).
  4. W czasie kuracji nie wolno spożywać alkoholu, gdyż może on wejść w niekorzystne interakcje z antybiotykiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz