środa, 25 lutego 2015

Problemy gastrologiczne cz. I

Zgaga, wzdęcia, zaparcia, biegunka. Z dolegliwościami żołądkowymi spotykamy się coraz częściej i stąd zwykło się o nich mówić jako plaga ludzkości. Warunkiem sprzyjającym temu jest na pewno styl życia jaki przyjmujemy: ciągły pośpiech, stres i niezdrowe odżywianie. Prawidłowa czynność żołądka ma także istotny wpływ na dobre samopoczucie. Układ trawienny jest niezwykle ważny, gdyż jego prawidłowe funkcjonowanie zapewnia nam przyswajanie potrzebnych do życia mikroelementów. Zaburzenia trawienia mogą prowadzić do osłabienia całego organizmu.


Zgaga – uczucie pieczenia i palenia w dołku podsercowym za mostkiem, dochodzące niekiedy do gardła. Może towarzyszyć temu również nieprzyjemny smak w ustach i odbijanie, kaszel, chrypka i odchrząkiwanie. Przyczyną dolegliwości jest zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej z żołądka i przełyku. W wielu przypadkach zgaga prowadzi do refluksu, który z kolei podrażnia śluzówkę. Uczucie pieczenia pojawia się po spożyciu tłustych potraw, alkoholu, kawy, cytrusów, czekolady oraz ostrych przypraw. Jeśli objawy nasilają się i występują kilka razy w tygodniu, konieczna jest wizyta lekarska. Nieleczona zgaga może prowadzić do powikłań w postaci zapalenia oraz owrzodzenia przełyku, a nieleczony refluks nawet do zmian nowotworowych.
Nieco zbliżoną do zgagi jest nadkwasowość, która objawia się bólem, pieczeniem brzucha oraz uczuciem pełności. Nieleczona, prowadzi do zapalenia błony śluzowej, nadżerek, powstania wrzodów, a nawet rozwoju raka żołądka.

Biegunka – występuje, gdy wypróżniamy zbyt często, a nasz stolec ma półpłynną lub płynną konsystencję. Dodatkowo, często towarzysza temu bóle w podbrzuszu, nudności, wymioty i gorączka. Przyczyną dolegliwości może być zakażenie jelitowe (wirusy, bakterie), działanie niektórych antybiotyków (biegunka występuje w trakcie lub po przyjmowaniu), działanie leków przeczyszczających oraz stosowanych przy innych chorobach oraz spożycie niektórych składników spożywczych. Gdy biegunka nie ustępuje, możemy mieć do czynienia z jej przewlekłą postacią, której zaniedbanie może doprowadzić do wielu chorób (m.in. choroby trzustki ze znacznym upośledzeniem jej czynności, celiakia, choroby zapalne jelit).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz