Coraz większą popularnością cieszą się wszelkie sposoby
zdrowego życia. Zaczęliśmy zwracać uwagę na to co jemy, ale również na to jak
żyjemy i jak wpłynie to na naszą późniejszą kondycję fizyczną.
Często, błędnie, dieta kojarzy się wyłącznie z
odchudzaniem. Niewątpliwie ma ona duży wpływ na zrzucenie zbędnych kilogramów,
ale tylko w niektórych przypadkach. Tak
naprawdę, dieta powinna być elementem życia każdego z nas, gdyż odgrywa ona
ważną rolę w prawidłowym rozwoju i pracy naszego organizmu. Pozwala nam
dostarczać wszystkich niezbędnych składników zawartych w żywności naturalnej
pozbawionej sztucznych konserwantów i składników chemicznych zawartych w wielu
produktach.
Powszechnie wyróżnia się cztery rodzaje diet:
- Dieta zwyczajowa (naturalna) – powszechne sposoby zdrowego odżywiania
- Dieta alternatywna – rezygnacja z niektórych pokarmów lub sposobów ich przygotowywania
- Dieta lecznicza – towarzyszy niektórych chorobom, rezygnacja z przyjmowania konkretnych produktów, składników odżywczych
- Dieta doświadczalna – specjalne kompozycje pokarmowe wykorzystywane w badaniach żywieniowych
Dieta nie oznacza głodówki, jest to pewien sposób
odżywiania, w którym istotne jest przede wszystkim to co jemy i pijemy.
Racjonalna dieta dorosłego człowieka powinna być zróżnicowana i dostarczać
organizmowi 2-3 tys. kalorii dziennie, zachowując przy tym, na tyle na ile to
możliwe, zasady zdrowego żywienia. Każdy musi pamiętać, aby spożywać jak
najmniej przetworzonych produktów, a jak najwięcej naturalnych – głównie owoców
i warzyw, przyjmować odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, ograniczać spożywanie
soli, tłuszczów zwierzęcych i pokarmów bogatych w cukry proste oraz dbać o
odpowiednie nawodnienie organizmu! Problemem jest, że ludzie mimo wzrastającej
świadomości na temat ogólnych zasad prawidłowego żywienia, nie stosują tej
wiedzy w praktyce. Jemy „to co jest” i wtedy kiedy mamy na to czas, czyli
nieregularnie, zbyt tłusto. Częstą tendencją jest omijanie makaronów i
pieczywa, które w powszechnym przekonaniu tuczą, podczas gdy powinniśmy
doceniać wartości produktów zbożowych i ich wpływ na pracę naszego organizmu.
Niezależnie od tego czy nasza dieta ma celu oczyścić
organizm z toksyn czy pozbawić nas kilku kilogramów, pamiętajmy, że niezwykle
ważną częścią całego procesu jest też nasz tryb życia. Nie jest możliwe
kontrolowanie masy ciała za pomocą samej diety i podobnie jest z ćwiczeniami –
sam wysiłek fizyczny nie jest gwarantem idealnej sylwetki, formy, wagi i
zdrowia . Naszym zadaniem jest więc racjonalnie łączyć wszystkie elementy
żywienia (w tym również nawyków żywieniowych) oraz aktywności fizycznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz