czwartek, 26 lutego 2015

Problemy gastrologiczne cz. II

Wzdęcia – to charakterystyczne uczucie pełności i ucisku w podbrzuszu, którym towarzyszą skurczowy ból raz oddawanie gazów. Wzdęcia często powodują wstyd i skrępowanie. Ich powodem są zaburzenia gospodarki gazami występującymi w naszym organizmie – produkowane są w nadmiarze, są źle transportowane lub też niedostatecznie wydalane. Powodem tego mogą być nasze złe nawyki żywieniowe – jemy niedbale, szybko (połykamy przy tym dodatkowe ilości powietrza), często są to pokarmy ciężkostrawne, które początkują procesy gnilne w jelitach i dostarczają nam dodatkową porcję gazów. Właściwości wzdymające maja również niektóre produkty, a dodatkowym podłożem jest siedzący i stresujący tryb życia. Wzdęcia same w sobie nie są niczym groźnym, ale nieleczone mogą powodować stany zapalne, zaparcia, biegunki, zatrucia pokarmowe oraz doprowadzić do przewlekłych chorób, np. wrzodów żołądka oraz przewodu pokarmowego.

Zaparcia – jest to zbyt mała częstotliwość wypróżnień lub występowanie twardych stolców oddawanych z wysiłkiem i uczuciem niepełnego wypróżnienia. Do objawów definiujących zaparcia zaliczamy dodatkowo uczucie przeszkody w odbytnicy lub odbycie oraz konieczność zabiegów manualnych w celu ejakulacji stolca. Głównym powodem zaparć jest zbyt długie przetrzymywanie treści jelitowej w przewodzie pokarmowy, a także występowanie rożnych chorób, których zaparcia są wynikiem.


Profilaktyka dolegliwości żołądkowo-jelitowych

Niestety, na wiele czynników powodujących dolegliwości gastrologiczne nie mamy wpływu. Dopadają nas wirusy, szkodzą produkty spożywcze, składniki zawarte w lekach. Są jednak sposoby minimalizujące ryzyko uporczywych dolegliwości, a które możemy wprowadzić w życie przy odrobinie samodyscypliny i dobrej woli. Postawą będzie racjonalna dieta bogata w naturalny błonnik zawarty w produktach zbożowych, owocach, tłuszczach roślinnych i warzywach, a pozbawiona tłuszczów zwierzęcych i produktów ciężkostrawnych. Dbajmy też o regularne pory posiłków, ograniczajmy spożywanie soli i cukru, zrezygnujmy z wszelkich używek oraz zadbajmy o naszą aktywność fizyczną, szczególnie wiosną, kiedy wzmożony ruch wpłynie korzystnie na pracę naszego całego organizmu.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz